tiistai 27. marraskuuta 2012

Zahir

Kirjoittanut: Paulo Coelho
Alkuperäinen nimi: O Zahir
Ilmestynyt 2005
Suomentanut: Sanna Pernu
Kuuluisan, Pariisissa asustelevan kirjailijan vaimo katoaa yllättäen, jäkiä jättämättä. Onko urheana sotakirjeenvaihtajana työskennellyt Esther siepattu, vai onko hän lähtenyt omasta tahdostaan? Hetket vierivät, kirjailija kaipaa rakastamaansa naista ja haluaa ymmärtää, miksi tämä on kadonnut. Vaimosta tulee hänelle pakkomielle -- Zahir.

Kirjailija päättä jatkaa elämäänsä. Mies löytää uuden rakkauden ja kirjoittaa menestyksekkään teoksen, tutustuu uusiin ihmisiin. Hänen täytyy kuitenkin päästä eroon Zahirista, ja tämä onnistuu ainoastaan matkaamalla Keski-Aasiassa oleilevan Estherin luo. Fyysisen matkan lisäksi kirjailija tekee oman sisäisen matkansa, jolloin hän oppii tuntemaan itsensä paremmin ja ymmärtämään rakkautta ja elämää aivan uudella tavalla.

En ole aikaisemmin lukenut Coelhon teoksia, mutta tämän kirjan luettuani tartun varmasti muihinkin kirjailijan tuotoksiin. Vaikka minulla meni lukemiseen melko paljon aikaa, Zahir on juuri sellainen kirja, mistä minä pidän. Kaunista, mutta suhteellisen nopeasti luettavaa tekstiä ja mielenkiintoisia, moniulotteisia henkilöitä, jotka saavat minut ihastumaan ja toisaalta myös vihastumaan. Eniten minua viehättää nimenomaan Coelhon tapa kirjoittaa. Tunnelma oli hieman samankaltainen, kuin Makinea lukiessani. Pidän todella paljon tällaisesta "taiteilijamaisesta" otteesta kirjoissa. Ja kun sillä otteella kirjoitetaan taidemaailmasta, niin lopputulos ei voi olla mitään muuta kuin hyvä ja kaunis. Coelho ei kuitenkaan vie mitään äärimmäisyyksiin, vaan kokonaisuus pysyy selkeänä ja helposti luettavana.

Kuten jo aikaisemmin mainitsin, teoksen henkilöhahmot aiheuttivat minussa ristiriitaisia tuntemuksia. Välillä ihailin kirjailijan voimakasta tahtoa ja päättäivyyttä, mutta seuraavalla sivuilla saatoinkin jo kiehua raivosta kirjailijan aikaansaamattomuuden ja "kärsivä taiteilija" -mentaliteetin vuoksi. Mihailkin tuntui silloin tällöin kiehtovalta oman tiensä kulkijalta, mutta useimmiten ärsyynnyin henkilön kummallisuuteen, outoihin ajatuksiin ja turhaan salaperäisyyteen. Mariekin oli ihailtavan lojaali ja luottavainen, mutta välillä niin ahdistavan alistuva nainen. Coelho onkin onnistunut luodessaan voimakkaita hahmoja, jotka saavat ihmisissä aikaan tunteita.

Paulo Coelhon kirjat ovat kehuttuja ja suosittuja, moni tunnunikin on lukenut hänen teoksiaan. Zahir todisti minulle, että kehut eivät suinkaan ole tuulesta temmattuja, vaan Coelhon tyyli on kerrassaan ihastuttava. Mikä teos minun kannattaisi lukea seuraavaksi? Tarttuisinki Alkemistiin vai Portobellon noitaan? Osaisiko joku suositella?

Haluaisin vielä kiittää La petite lectrice -blogin Katria, jonka järjestämästä arvonnasta satuin voittamaan Zahirin ja Tämä siunattu koti -teoksen. Katri ei lämmennyt suuremmin kummalekaan kirjoista, mutta minä pidin molemmista kovasti ja olen onnellinen, että sain ne käsiini. Lahirin  teoksia en olisi varmasti edes huomannut ilman blogia, mutta nyt Kaima odottaakin hyllyssä omaa vuoroaan. Onneksi meitä on moneen junaan! 

11 kommenttia:

 1. Alkemisti on lukemistani Coelhoista minusta selvästi paras. Paholainen ja neiti Prym oli kiintoisa sekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ystäväni ovat myöskin tuota Alkemistia suositelleet, menestynein teos kun taitaa olla.

   Poista
 2. Kiva, että sinä pidit näistä näin paljon! Minun kirjojani nämä eivät olleet. Eikä Coelho minun kirjailijani.

  VastaaPoista
 3. Coelho ei ole minun kirjailijani, mutta Alkemistista pidin. Siksi uskallan suositella sitä. :)

  Ja Lahiria! Hänen kirjansa ovat hienoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin syyskuussa ensimmäistä kertaa Lahiria ja teos oli kyllä ihana. Kaima on tosiaan odottelemassa jo hyllyssä. :)

   Poista
 4. الرائد من افضل شركات الخدمات المنزلية في المملكة وخدماتها تغطى كل المنطقة العربية للمزيد قم بزيارة
  شركة تنظيف خزانات بمكة شركة تنظيف خزانات بمكة
  افضل شركة تنظيف منازل بالمدينة المنورة افضل شركة تنظيف منازل بالمدينة المنورة
  افضل شركة تنظيف بمكة بالبخار افضل شركة تنظيف بمكة بالبخار
  شركة نقل عفش من جدة الى الاردن شركة نقل عفش من جدة الى الاردن
  شركة تنظيف مجالس بمكة شركة تنظيف مجالس بمكة

  VastaaPoista
 5. Best Photo Retouch Services information is here for you go our site to read the ultimate guide to photo retouching service and image retouch

  VastaaPoista
 6. Which Best Foot Massager To Buy – Which Foot Massager Is Right For You? If you ask which Foot Massager model is the finest this year, certainly I would recommend going through this guide to know which Best Foot Massager is actually market leaders.

  VastaaPoista
 7. There is a bunch of Clipping Path Service Provider in the world market. But the difference with us is we have a huge bunch of professional team, Each of our has a minimum 5 year to 12 years experience in this clipping path service provider sector. You can visit our site to see our working quality.

  VastaaPoista
 8. Background Removal Services (BRS) is of the all kind Photo editing service providers around the world and cheap rates, the work is submitted according to the delivery time. We offer our global clients: Background Removal, Multiple Path, Clipping Path, Photo Restoration, Photo Neck Joint, Jewelry Photo Retouching, Product retouching, Color Correction, Image Mirror Effect, Deep Etching, Logo Design, banner design services and much more...

  VastaaPoista
 9. Clipping path service is one kind of image editing Process where we select a important portion of an image and cut the unimportant part Clipping path We can delete the background or change background color to make it more attractive.

  VastaaPoista