sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Meren katedraali

Kirjoittanut: Ildefonso Falconen
Alkuperäinen nimi: La catedral del mar
Ilmestynyt 2008
Suomentanut: Satu Ekman

Esittelyssä ensimmäinen kirja tämän blogin historiassa, joka jäi minulta kesken. Minä yritin, ihan oikeasti yritin. Tästä oli tulossa jo ikuisuusprojekti, kunnes tajusin vihdoinkin luovuttaa. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, ettenkö olisi pitänyt kirjasta, sillä luin tämän tiiliskiven paksuisen pokkarin lähes loppuun. Luovuttamisen jälkeen sivuja jäi jäljelle alle sata. Jostain syystä en kuitenkaan enää halunnuta tarttua teokseen. 

Jotenkin Meren katedraali muuttui loppua kohden laahaavaksi, sekavaksi lätinäksi. Tapahtumat eivät enää olleet yhtä mukaansatempaavia, kuin kirjan alkupuolella. Ahmin kirjaa viime kesänä rauhallisissa yövuoroissa (kyllä, kirja on maannut pöydälläni yli puoli vuotta), mutta lopulta tartuin kirjaan yhä harvemmin ja harvemmin.

Kirjan miljöö, keskiaikainen Barcelona, on erittäin mielenkiintoinen. Pidin siitä, kuika teoksessa kuvaillaan ympäristöä. Entistä kiinnostavammaksi ympäristön teki se, että olen itse käynyt katsomassa Santa Maria del Marin kirkkoa vieraillessani Katalonian pääkaupungissa vuonna 2011. Ihana miljöö ei kuitenkaan yksin riittänyt siihen, että olisin jaksanut lukea kirjan loppuun.

Kirjan henkilöissäkään ei oikeastaan ollut mitään vikaa. Päähenkilä Arnau  Estanyol on, no, ihan kiva. Pidin kuitenkin enemmän kirjan sivuhenkilöistä, kuten Arnaun "veljestä" Joanista, hänen juutalaisista ystävistään. Hänen ilkeästä isännästään Grau Puigista ja prostituoiduksi päätyneestä Aledisista. Paikoitellen minusta tunti, että sivuhenkilöissä on enemmän luonnetta, kuin päähenkilössä.

En ole varma, kumpi oli syynä siihen, että lopetin kirjan lukemisen, sekava kerronta vai päähenkilöhn loputon alamäki ja pohjamudissa rypeminen. Jokin kirjassa kuitenkin vei haluni tarttua siihen ja lukea se loppuun. Välillä turhauduin kirjaan niin paljon, että olisin vain halunnut hyppiä yli sivutolkulla lukuja ja kappaleita. Lennokkaan alun jälkeen tämä ei ehkä enää ollutkaan minun kirjani. Haluaisin löytää jonkun pätevän perustelun sille, miksi jätin kirjan kesken. Tuntemukseni teoksesta ovat kuitenkin kovin ristiriitaisia. Toisaalta pidän kirjasta todela paljon, mutta toisaalta taas en. 

Onko joku muu kokenut joskus samanlaisia tuntemuksi jättäessään kirjan kesken?

3 kommenttia:

  1. Muutaman kerran olen kirjan lukenut melkein loppuun asti ja jättänyt sitten syystä tai toisesta kesken. Joskus tarina on saattanu lässähtää pahasti loppua kohti ja ihan oma lajinsahan on sitten ne kirjat, jotka kyllä on hyvin kirjotettuja, mutta ei sitten kuitenkaan ihan omaan makuun iske.

    VastaaPoista
  2. Vähän aikaa sitten siivosin hyllyni isonpuoleista lukemattomien kirjojen joukkoa katsellen olisiko siellä jotain mistä en sittenkään taida olla kiinnostunut, ja tämä lähti lukemattomana kiertoon. Muistelen lukeneeni kirjasta aiemminkin jotain samanhenkisiä ajatuksia kuin sulla. Joskus vaan huomaa, ettei yhtään välitä esimerkiksi siitä, mitä henkilöille tulee tapahtumaan, ja silloin saattaa kirja jäädä kesken jos ei mikään muu seikka pidä mielenkiinnon rippeitä riittävästi yllä. Kesken jättäminen tuntuu kyllä usein hyvin vapauttavalta, mitäs sitä turhaan hukkaa aikaansa jos ei kirja enää houkuta. :)

    VastaaPoista