tiistai 4. helmikuuta 2014

Taivaslaulu

Kirjoittanut: Pauliina Rauhala
Ilmestynyt 2013

"Olen vatsani vanki enkä pysty suunnittelemaan elämää yhdeksää kuukautta edemmäs. Ainoa kalenterini on kuukautiskierto. Minä vuodan verta, minä lakkaan vuotamasta, minä kannan lasta, minä lakkaan kantamasta ja vuodan taas, ja siinä on kaikki, mitä minun on lupa odottaa."

En muista, milloin olisin viimeksi lukenut suomalaisen kirjan. Uskaltaisin arvata, että ehkä lähemmän kolme vuotta sitten. Tästä kirjasta olin kuitenkin kuullut paljon kehuja sekä tutuilta, että tuntemattomilta. Aihe on mielestäni erittäin mielenkiintoinen ja lainasinkin kirjan heti äidiltäni. Voi, kuinka onnellinen olenkaan, että lainasin.

Taivaslaulu on kirja, joka kertootarinan nuoresta lestadiolaisparista, Viljasta ja Aleksista. Se kertoo  rakkaudesta. Siitä, miten se satuttaa ja voi ajaa ihmisen pohjalle. Siitä, kuinka paljon onnea ja iloa se antaa kantajalleen. Siitä, mitä kaikkea ihminen on valmis tekemään rakkauden eteen. Siitä, miten  ihminen voi rakastaa itseään, läheisiään ja Jumalaa.

Kuten kirjan takakansikin sanoo, teos on "viimeiseen asti elämän puolella". Vaikka Rauhala käsitteleekin teoksessaan arkoja ja rankkoja aiheita, paistaa rivien välistä lopulta aurinko. Rankat asiat tulevat esiin lasten leikeissä,  puhuttavia aiheita käsitellään nukkejen, mollamaijojen ja barbien kautta. Teoksen tapa kertoa asioita on mielestäni lumoava ja todella koukuttava. Kaunis, erilainen.

Vaikka kerronta onkin hyvin vertauskuvallista ja eroaa valtavirrasta, on teosta kuitenkin todella helppo ja nopea lukea. Itse ahmin kirjan muutamassa päivässä, muutamalta istumalta. Ehkäpäteos kiinnosti minua erityisesti siksi, että tapahtumat sijoittuvat pääasiassa omaan kotikaupunkiini. Ymmärrän, mikä on "Jumalan valtakunnan risteys". Tuntuu mukavalle, että uutiset luetaan vaihteeksi Kalevasta, eikä Helsingin Sanomista.

Tärkeintä kirjassa ei kuitenkaan ole sen henkilöt, eivätkä heidän kohtalonsa. Oleellisinta on se, mitä teos haluaa meille kertoa. Rauhala raottaa ovea tuttuun, mutta samalla ihan uuteen maailmaan. Tottakai lukijalla on maailmasta eräänlainen peruskäsitys, mutta nyt raapaistaankin pintaa syvemmältä. Tämä on kirja, jota on mielestäni tarvittu. Se tuo valoa pimeään.

10 kommenttia:

 1. Kieltämättä oli erityisen mukavaa, että uutisia luettiin Kalevasta :) Taivaslaulu on upeasti kerrottu ja se antoi paljon. Minä pidin eniten äitiyden ja uupumuksen käsittelystä, vanhoillislestadiolaisuus antoi tarinaan mielenkiintoisen lisävärin. Odotan innolla mitä Rauhala seuraavaksi kirjoittaa! "Se tuo valoa pimeään" - aika mukavasti sanottu!

  VastaaPoista
 2. Hei Laura, laitoin sinulle Muumi-haasteen http://kulttuurikukoistaa.blogspot.fi/2014/04/kuvanveistajan-tytar-ja-muumi-haaste.html

  VastaaPoista
 3. Put on'biǥ t find packed simply Ƅy neglecting ahead оf time unearths, mοstly looқ at swirching a
  new card in thiѕ shot article placing a greeting
  card աithin thе pile. All І ѡant to to perform ended սp being contact companies tҺat usee to hɑve a lot ѡhich must ƅe
  passed in օrder tto fіnd commercial transport tօ doo eveгything tҺose types of loads.
  No cost card games online cߋuld aϲtually ԁo not reɑlly imply that օnly one mɑn or woman сan taҡe
  advaqntage of tҺese people.

  Loօk at mƴ site download solitaire

  VastaaPoista
 4. I blog frequently and I truly appreciate
  your content. This great article has truly peaked my interest.
  I am going to book mark your blog and keep checking for new information about once per week.
  I opted in for your RSS feed as well.

  My website ... פלדלת בפתח תקוה

  VastaaPoista
 5. شركتنا شركة تنظيف موكيت بالرياض تتخصص فى القيام بأعمال تنظيف الموكيت ونظرا لحساسية التعامل مع الموكيت فشركتنا افضل شركة تنظيف موكيت بالرياضتعتمد على أدوات محددة لسلامة الموكيت وعدم تجريحه
  كما يوجد خدمتنا الاخرى
  شركة تنظيف فلل بالرياض
  شركة تنظيف خزانات بالرياض
  خدمات تسليك الصرف الصحى بالضغط تنظيف الصرف الصحى من الرواسب والدهون
  شركة تسليك مجارى بالرياض

  VastaaPoista
 6. الكلادينج هي ألواح تستعمل لتغطية واجهات المباني زجاجية ذات ألوان معدنية، وهي مقاومة للحريق وعازلة للحرارة وخفيفة الوزن شركة سيستم بنل هي افضل شركة كلادينج في مصر كما أن ألوانها متعددة وكثيرة جداً وطريقة تركيبها سهلة وسريعة بالإضافة إلى أنها قوية ومتينة نظراً لجمال شكل الكلادينج باتت تستخدم في المداخل وحشو مطابخ الألوميتال مما يمنحها مظهراً خلاباً فريداً من نوعه تختلف اسعار تركيب كلادينج واجهات واجهات الكلادينج هي واجهات يتم تنفيذها باستعمال ألواح مصنوعة من ثلاث طبقات الطبقتان الأولى والأخيرة مصنوعتان من الألمونيم ويتوسطهما مادة للحشو

  VastaaPoista