maanantai 6. elokuuta 2012

Tuulen varjo

Kirjoittanut: Carlos Ruiz Zafón
Alkuperäinen nimi: La Sombra del Viento
Ilmestynyt 2001

Kirjakauppias vie kymmenvuotiaan poikansa Danielin Unohdettujen kirjojen hautausmaalle, joka sijaitsee Barcelonan vanhan kaupungin sydämessä. Poika saa valita itselleen yhden kirjan ja lukuisten teosten joukosta Danielin käsiin etsiytyy Tuulen varjo. Daniel alkaa kuumeisesti etsiä kirjan mystisesti kadonnutta kirjoittajaa Julián Caraxia ja yli vuosikymmenen ajan hän seuraa kirjailijan jälkiä läpi tämän dramaattisen elämän. Lopulta kirjailijan tarina alkaa toistua hänen omassa elämässään...

Löysin tämän kirjan kirpputorilta ja maksoin siitä vajaan euron. Kirja on varmasti yksi parhaimmista löydöistäni tähän mennessä. "Kiehtova kirjojen ystävän trilleri on lähes kaikkea mitä kirjalta voi odottaa: jännäri, rakkausromaani, kauhutarina."  Vietin kirjan seurassa tuntikausia putkeen, enkä millään olisi malttanut laskea sitä käsistäni. Tätä teosta lukiessa täytyi pysyä skarppina, jotteivat tärkeät yksityiskohdat olisi hukkuneet lukuisten muiden tapahtumien ja kuvausten sekaan. Luin kirjaa malttamattomana ja rakastuin siihen toden teolla.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat pääosin Espanjan sisällissodan jälkeiseen Barcelonan vanhaan kaupunkiin ja miljöö täydentää huikeasti kirjan mystistä tunnelmaa. Kävin n. vuosi sitten itse Barcelonassa ja kämppämme sijaitsi tuolla samaisella alueella. Niinpä minulla oli monesti mielessäni kaupungin kartta, kun Danielin kulkiessa pitkin katuja. "Minä tiedän, missä tuo poika seikkailee!" Myös kirjan henkilöhahmot ovat valloitavia ja pidin erityisesti Fermín Romero de Torresista, kirjanerosta, jonka Daniel pelastaa kadulta alkoholisoitumasta. Myös Unohdettujen kirjojen haustausmaan hieman äkäinen vartija Isaac on valloittava, samoin kun tämän mystinen tytär Nuria Monfort.

Lukukokemuksena Tuulen varjo oli hyvä, en ole lukenut pitkään aikaan yhtä hyvää kirjaa. Vaikka kirja uppoutuu syvälle, sitä on kuitenkin helppo lukea. Carlos Ruiz Zafónin esikoisteos teki minuun suuren vaikutuksen, enkä malta odottaa, että saan käsiini Enkelipelin ja Taivasten vangin.

Löysin rakkauteni kirjoja kohtaan uudelleen tänä kesänä ja ajattelin, että voisin aloittaa blogini kertaamalla  pikkuhiljaa kesän lukukokemuksia. Viime aikoina kirjoja on tullut ahmittua toden teolla, joten materiaalia  kyllä riittää pidemmäksikin aikaa.

2 kommenttia:

  1. Tämä on yksi minun lempparikirjoista. Pidin siitä valtavasti. Suosittelen myös kirjailijan muita kirjoja. Minulla on juuri työn alla tuo Taivasten vanki ja jo nyt harmittelen, että se loppuu joskus. Vaikka ne ole vielä edes ehtinyt puoleen väliin :) Mutta olen ihan kirjan valloissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo Tuule varjo lumosi minut ihan täysin, ja kävin tänään kyselemässä divarista tuota Enkelipeliä... Antikvariaatin työntekijäkin kehui kovasti! :) Jos ei pian ilmesty minun vakiodivariin, niin pitänee käydä ostamassa uutena.

      Poista